Tällä kertaa tarjolla esittely yhdestä erikoiskirjastosta. Teksti oli roikkunut jo kuukauden verran luonnoksissa odottamassa julkaisua.... Hups.
Kulturkontakt Nord (ent. Nordens institut i Finland) pitää kirjastoa Kaisaniemenkadulla Helsingissä. Se on erikoistunut pohjoismaiseen kirjallisuuteen. Myös kaikki alueen kielet ovat edustettuina. Eniten taitaa olla tarjolla ruotsinkielisiä kirjoja, mutta sitten myös niitä harvinaisempien kielien käännöksiä (siis esim. islanti ja saame). Baltiasta kotoisin olevaa kirjallisuutta on myös kokoelmissa joitakin yksittäisiä kappaleita, muttei kuitenkaan alkukielillä. Tietokirjaosastolta löysin myös useampia englanninkielisiä teoksia. Kirjojen lisäksi on tarjolla dvd-elokuvia lainattavaksi ja mahdollisuus lukea paikan päällä lehtiä, mutta kumpaankaan valikoimaan en ole itse vielä kerinnyt kunnolla tutustua.
Käsittääkseni kirjasto on pohjoismaisia kieliä yliopistolla opiskelevien ihmisten suosiossa. Itse käyn tässä kirjastossa satunnaisesti lähinnä juuri niiden ruotsinkielisten romaanien takia. Valikoima on selkeästi monipuolisempi kaunokirjallisuuden osalta kuin mitä yleisissä kirjastoissa täällä päin on. Tietokirjallisuuttakin löytyy eri kielillä sellaisia kirjoja, mitä muualta ei saa välttämättä ollenkaan. Olen lainaillut myös joitakin norjankielisiä romaaneja kokeeksi, kun niidenkin saatavuus muualla on heikkoa. Välillä kaipaisin valikoimaan enemmän kirjallisuutta Pohjoismaiden ulkopuolelta. Toisaalta ideanahan on kuitenkin esitellä juuri tämän alueen kirjallisuutta, mutta varsinkin niillä harvinaisemmilla kielillä olisi kiva lukea muualtakin kotoisin olevia kirjoja.
Jos on ensisijaisesti kiinnostunut lukemaan suomeksi, niin sitten tämä ei ole paras mahdollinen paikka kirjojen lainaamiseen. Toki se on helppoa löytää täältä tiiviinä kokoelmana just pohjoismaisia kirjoja, mutta toisaalta niitä samoja saa suurimmaksi osaksi suhteellisen helposti myös julkisista kirjastoista. Kuriositeettimielessä kannattaa silti käydä vilkaisemassa. Kirjasto on yrittänyt ilmeisesti markkinoida itseään myös jonkunlaisena kohtaamispaikkana.
Olisko joku kiinnostunut myös ihan tavallisten kirjastojen esittelyistä? Pääkaupunkiseudun kirjastoista on tullut valloitettua reilu puolet ja mahdollisuuksien mukaan käyn muuallakin käydessä vilkuilemassa paikallisia vaihtoehtoja. Voisin vaikka esitellä pari eniten käyttämääni tai suosikkiani, jos kiinnostusta löytyy...?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti