maanantai 5. maaliskuuta 2012

6x Tammen kultaiset kirjat

Lasten linnoitus -lukuhaastetta varten hain pari viikkoa sitten kirjastosta joitakin Tammen kultaisia kirjoja. Pääosin koko sarja on tutustumisen arvoinen: siihen kuuluu parisataa laadukasta kuvakirjaa. Itse tykkään kirjojen retrofiiliksestä. :) Näistä on myös nykyisin saatavilla suht hyvin uusia painoksia (onneksi!). Ensimmäiset kolme kirjaa olivat itselleni tuttuja jo lapsuudesta. Lisäksi valitsin esiteltäväksi sattumanvaraisesti kolme itselleni uutta tuttavuutta.



Margaret Wise Brown: Maalarikissat. Tammi 2008.

Tätä luettiin aika paljon silloin joskus.... Tämä on myös nyt esittelemistäni kirjoista vanhin (en muista enää alkuperäistä vuotta, sori!), mutta sarjan alkupäästä kuitenkin. Kirja kertoo kahdesta kissasta ja eri väreistä. Tarina on aika simppeli, mutta ei kuitenkaan liikaa. Väritarinaksi tämä ei ole normaalein mahdollinen eikä niin yksinkertainen kuin monet muut. Uskallan siis veikata tätä koko sarjan melkein parhaaksi kirjaksi, kun myös kuvitus on todella hyvä.







Jane Werner: Nalle Nokikämmen. Tammi 2007.

Kirja kertoo karhunpoikasesta ja metsäpalosta. Tarina on vähäsen surullinen. Siihen on tungettu mukaan ripaus opettavaisuutta, että lapset varoisivat metsien syttymistä tuleen, mutta kirja ei kuitenkaan ole onneksi liian saarnaava. Tykkään edelleen kirjasta tosi paljon. Kuvitus on tyyliltään tosi realistinen ja tykkään siitä.









Kathryn Jackson: Luiseva puiseva leijona. Tammi 2007.

Tässä kirjassa on päähenkilönä leijona, jolla on aina nälkä. Muut eläimet eivät halua joutua sen takaa-ajamaksi ja niiden onneksi jänis keksii avun tilanteeseen. Kuvitus on ihan kiva ja muistan tykänneeni tarinasta lapsena jostain syystä tosi paljon. Nyt tämä kirja ei tunnu enää yhtä hyvältä, nostalgiamielessä se oli silti kiva luettava.








Ilse-Margret Vogel: Minulla on hirmulisko. Tammi 2008.

Tämä kirja poikkeaa tyyliltään eniten muista aikaisemmin lukemistani kultaisista kirjoista sekä tarinan että kuvien suhteen. Se kertoo pojasta, joka löytää dinosauruksen ja ottaa sen lemmikikseen. Kuvitus on tosi uuden tuntuinen verrattuna muihin ja fiilikseltään 1970-lukulainen. Kirja ei pääse suosikkieni joukkoon ainakaan vielä.










Martha Orr Conn: Paras ystäväni Pete. Tammi 2008.

Päähenkilöinä kirjassa on kaksi poikaa: Pete muuttaa Roopen naapuriin ja heistä tulee kavereita. Kirja on tarina ystävyydestä ja siitä, miten se toimii. Se on hienovaraisesti opettavainen eikä tarinassa alleviivata sitä, miten hyvän ystävän kuuluisi käyttäytyä. Eniten tykkäsin kuvituksesta, se on tyyliltään vanhahtava ja kiiltokuvahenkinen.








Moritz Kennel: Kuinka monta eläinlasta? Tammi 2008.

Tämä taas on niitä pakollisia lasten opetuskirjoja.... Kirjassa lasketaan eläinten lapsia ja opitaan samalla luvut yhdestä kymmeneen. Tekstit ovat runomuodossa. Kuvitus oli neuvostoliittolaisen satukirjan henkinen, joka on nostalgiamielessä hyvä juttu ja muuten ei. Kirja ei ollut mitenkään erityinen, vaan ehkä sarjan keskitasoa.





(Edit 20. huhtikuuta.) Jos joku googlen kautta tulijoista etsii täältä listaa sarjan kirjoista, niin suosittelen katsomaan suoraan niitten fyysisten kirjojen takakansista. Ainakin vanhemmissa painoksissa pitäisi olla täydellinen lista. En ainakaan itse ole löytänyt netistä mitään kunnollista listausta, niin en voi auttaa - sori!

14 kommenttia:

  1. Tämä on hieno sarja! Suuri osa kirjoista on laadukkaita, vaikka tietysti joukkoon mahtuu vaatimattomampiakin tapauksia, kuten tuo dinosauruskirja. Esittelemistäsi kirjoista suosikkini on ehdottomasti Nalle Nokikämmen.

    Monet kultaisista kirjoista ovat tuttuja jo omasta lapsuudestani, ja seuraavan sukupolven saavuttua tutustuin tähän sarjaan uudestaan ja entistäkin perusteellisemmin. Yhdessä vaiheessa keräilin näitä aika aktiivisesti kirpputoreilta, mutta nyt se on jo jäänyt vähemmälle, kun lapset alkavat vähitellen kasvaa ulos niistä...

    VastaaPoista
  2. Komppaan Pekkaa. Kivoja kirjoja, minulla on enää vain Pekka ja Pupu läärissä, josta postasinkin, mukava kirja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vissiin on lukihäiriö eli Pekka ja Pupu lääkärissä :)

      Poista
  3. Hei Velma, olen kerännyt joitakin Tammen kultaisia kirjoja kirjahyllyyn valikoiden. Tarinoiden taso tosiaan vaihtelee ja joissakin kirjoissa on hyvin perinteisiä sukupuolirooleja esillä. Nostalgisia nämä kuitenkin ovat omasta lapsuudesta ja toiset kirjat sisältävät todella ihania kuvituksia!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista! Kotona näitä oli aikoinaan paljon, kun äiti oli sarjaa tarkoituksella kerännyt. Itselläni ei ole kuin pari omaa, mutta tarkoitus olisi hankkia enempi.

    VastaaPoista
  5. Ihana postaus! Ei se muuten ollutkaan Nälkäinen leijona, vaan tuo Luiseva, puiseva leijona se minun suosikkini lapsuusuosikkini. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sillä kirjan nimellä nyt aina niin suurta väliä ole, pääasia että kirja on hyvä. ;)

      Poista
  6. Oi nuo Tammen kultaiset on aivan ihania! Todella nostalginen, kaunis ja kaikin puolin ihana sarja. Ihailin niitä töissä vuositolkulla ja havittelin aina ostavani niitä itselleni. Rakastan niiden kuvitusta!

    Harmittaa vain se, että nykyisin kun otetaan uusia painoksia noista, niin kustantaja jättää osan painamatta. Esim. painavat vain osat 1, 4, 7, 8, ja 10, jne. Tietysti tulisi todella kalliiksi painaa KAIKKI uudestaan, mutta olisi se silti vain niin ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä tosi sääli, että kustantaja valitsee vain osan kirjoista uusia painoksia varten. Mä ainakin haluaisin saada koko sarjan itselleni eikä niitä vanhoja painoksia meinaa saada mistään.

      Poista
    2. Sarjaan kuuluvia Disney-kirjoja ei kuulemma enää pysty julkaisemaan uudestaan tekijänoikeussyistä. Mutta varmasti moni muukin kirja jäänyt väliin uusintakierroksella.

      Poista
    3. Ihan tyhmää, monet niistä Dinsey-kirjoista oli just mun suosikkeja lapsena. :P

      Poista
  7. Sama täällä! Aika monta niistä on onneksi tullut vastaan kirppiksillä, mutta en muista/tiedä, mitä kaikkia puuttuu. Onkohan näistä kultaisista kirjoista muuten mitään kattavaa luetteloa netissä, en ainakaan äkkiseltään onnistunut löytämään? Joku näyttely olisi näköjään parhaillaan tarjolla Helsingissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpoiten se lista löytyy varmaan sieltä kirjojen takakannesta.... Pikaisella googlauksella ei ainakaan osunut mitään listausta silmiin.

      Poista
    2. Niinpä. Muistelisin vaan, että ne listat eivät yleensä ole olleet ihan kattavia, mutta pitänee katsella tarkemmin, jos jossain kirjassa olisi.

      Poista