keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Miten valitsen/löydän luettavani

Kirjainten virrassa -Hanna on kirjoitellut blogissaan aiheesta "miten luet". Niitä on ollut kiinnostava seurata ja itsekin olen välillä ajatellut, että haluaisin tehdä enempi analyyttisiä tekstejä. Nyt ensiksi listasin tapoja, miten itse valitsen tai löydän luettavani.

Kirjasto.
Silloin kun ei tunnu olevan mitään luettavaa, kävelen sattumanvaraisesti kirjaston hyllyjen välissä. Yleensä sieltä joko löytyy inspiraatiota valintaan tai joku tietty teos tuntuu kutsuvan. Nykyisin tosin luettavaa tuntuu riittävän muutenkin sen verran, että tätä ei tarvitse tehdä usein. Melkein jokaisella kirjastokäynnillä tsekkaan esittely- ja uutuushyllyt. Erilaiset esittelyhyllyt ovat paras keino löytää lukukelpoisia kirjoja. Tällä siis tarkoitan niitä "kirjanäyttelyitä", johon kirjaston työntekijät ovat koonneet kirjoja esimerkiksi oman makunsa tai jonkun tietyn teeman mukaan.

Bookcrossing.
Bookcrossingin harrastaminen on laajentanut lukemisvalikoimaani. Sitä kautta tulee luettavaksi kirjallisuutta, jota en olisi muuten välttämättä löytynyt tai johon en olisi tarttunut. Satunnaisesti löydetyt kirjat voivat olla mitä tahansa, kun taas miiteissä tutut antavat suoraan kirjoja ja he tuntevat oman makuni. Nykyään en pahemmin enää harrasta crossausta, mutta meinaan taas aktivoitua sen kanssa.

Kirjavinkit.fi
Seuraan Kirjavinkit.fi-sivuston kautta sekä uutuuksia että vanhempia kirjoja, välillä tutkin sivuston arkistoa. Koska kirjoitan sinne myös itse, niin arvostelukappaleiden takia seuraan nyt myös kustantamojen uutuuksia tarkemmin ja tätä kautta nekin tulevat tietoisuuteeni. Aikaisemmin en siis pahemmin tutkinut sesongin uutuuksia, vaan niitä tuli vastaan sitten, jos sattui tulemaan.

Tietyt kirjailijat.
Seuraan säännöllisesti hyväksi havaittujen kirjailijoiden uusien teosten ilmestymistä. Jos löydän jollain muulla tekniikalla uuden hyvän kirjailijan, niin usein on pakko saaada lisää kirjoja samalta tekijältä ja sitten ajan kanssa pääsee tälle tarkkailulistalle. Tällä hetkellä listallani ovat esimerkiksi Enni Mustonen, Virpi Hämeen-Anttila, Alexander McCall Smith ja Sophie Kinsella.

Vaikka luen kirjablogeja jonkun verran, niin en muista että olisin oikeasti tarttunut johonkin kirjaan blogimerkinnän perusteella. Kiinnostavia kirjoja on kyllä löytynyt useampia, mutten ole tainnut yhtäkään oikeasti lukea. Eniten olen ollut kiinnostunut sarjakuvapostauksista, mutta niistä ei kovin moni kirjoita.

(Tää bloggaaminen menee nyt vähän hankalaksi, kun Bloggerin uusi versio ei oikein pelitä Internet Explorerilla. Kun mulla ei ole kotona nettiä, helpoin mahdollisuus on lisätä tekstit tikulta tänne töissä, mut täällä on vaan IE ja siihen päälle vielä ohjelmien asennuskielto. Mulla olis nytkin ollut siis yksi kirja-arvio julkaistavaksi, mut en saa siihen kuvia enkä kunnolla muotoilujakaan, onneksi luonnoksissa oli kuitenkin tämä teksti.... )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti