maanantai 23. tammikuuta 2012

Sarjakuva: Kullervo

Hei mä päätin nyt sitten tehdä tänne blogiin sarjakuva-teemaviikon, kun sopivia tekstejä on kertynyt useampi. Julkaisen siis tällä viikolla joka päivä jonkun aiheeseen liittyvän tekstin. Yritän joskus myöhemminkin tehdä jonkun teemaviikon, toiveita aiheista saa esittää.

Scifi-haaste 3/12: Kyberpunk
Gene: Kullervo. Like 2009.

Katselin Helmet-hausta hakusanalla "kyberpunk" kirjoja ja löysin tämän Kullervo-sarjakuvan. Vähän epäilen, että en välttämättä olisi saanut yhtäkään niistä kunnollisista kirjoista luettua tällä teemalla, joten turvaudun taas sarjakuvaan. Wikipedia muuten taas selittää termin ihan kohtuullisesti.

Tämä on uusi sovitus Kalevalan Kullervo-runosta. Kullervo ja muut hahmot on siirretty teolliseen ympäristöön ja monilla heistä on kropassaan jotain metalliosia, ainakin Kullervolla itsellään on myös irokeesitukka. Runo on koko ajan nähtävissä sarjakuvan ohessa. Se on aika pitkä ja kalevalatyylillä suhteellisen kuvaileva, kun taas sarjakuvassa on sitten vedetty mutkia suoriksi. Piirrostyyli on aika synkkä ja tumma, omasta mielestäni lopputulos on aika ruma.

Olen aika varma, että tähän sarjakuvaan en olisi tarttunut ilman tätä haastetta. En siis lue muutenkaan tämäntyyppisiä sarjakuvia, mutta tulipahan nyt sitten tehtyä uusi aluevaltaus. Tämä ei ollut mielestäni suosittelemisen arvoinen sarjakuva. Kullervon tarinasta olisi saanut aikaan paremmankin sarjakuvan, myös alkuperäisestä maailmasta siirron toiseen olisi voinut tehdä monilla muillakin tavoilla.

Ainakin Myrrysmies on lukenut ja arvioinut tämän.

2 kommenttia:

  1. Positiivisesti mielenkiintoinen valinta haasteeseen. Minulla on aika vähän kokemusta kyberpunkin saralta, mutta kuvailusi sarjiksesta kuulostaa juuri siltä minkälaiseksi koen alalajin; synkkä, tummanpuhuva ja jopa ruma, ihan tekstinäkin. Pidän yleensä tämän tyyppisestä kirjallisuudesta, mutta kyberpunkissa on ollut jotain yllättävän haastavaa. Sarjakuvana ei taitaisi toimia minulla lainkaan. Hyvä että teit arvostelun. Ilman sitä en olisi tiennyt tästä lainkaan :)

    VastaaPoista
  2. Hei, se on aina kiva kuulla, kun joku teksteistäni on ollut hyvä valinta tai arvioitava. :) Mä taas luulen, että mulla ei tämä tyyli toimisi kirjana ollenkaan.

    VastaaPoista