tiistai 13. marraskuuta 2012

Kotimaisen näytelmän festivaalilla vierailu

Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestettiin viime viikolla kolmipäiväinen Kotimaisen näytelmän festivaali. Kävin katsomassa lauantai-iltana yhden lukudraaman.

Esitetty näytelmä oli Okko Leon kirjoittama The Everlast. Ideana oli siis se, että lavalla oli tarvittava määrä näyttelijöitä, jotka lukivat tekstin eläytymällä läpi, mutteivät kuitenkaan varsinaisesti näytelleet sitä. Lavasteet puuttuivat ja oli erikseen "kertoja", joka luki niitä paperilla olevia lisähuomautuksia läpi.

Näytelmä kertoi The Everlast -nimisestä yhtyeestä ja tapahtumapaikkana oli keikkapaikan takahuone. Tarkoitus on soittaa häätilaisuudessa, mutta kaikki ei mene suunnitelmien mukaan ja bändin jäsenillä on keskenään vähän erimielisyyksiä. Samalla ehditään analysoida soittamista ja muusikkoutta yleisemmälläkin tasolla. 

Tyylilajiltaan tämä näytelmä oli siis komediaa ja kokonaisuutena aika hyvä. Lukudraama näytelmän esitysmuotona on periaatteessa aika hyvä, kun siinä kuitenkin vaaditaan näyttelijöiltä enempi kuin mekaanista lukemista ja samalla jätetään katsojan mielikuvituksen varaan osa asioista (lavastus, taustaäänet yms.). Tämä nimenomainen näytelmä olisi silti kiva päästä joskus näkemään kunnolla esitettynä oikealla teatterin lavalla. Mulle kotimainen uusi draama on aika tuntematonta, niin myös siksi esitys oli kiinnostavaa nähdä. Nyt harmittaa, etten ehtinyt katsomaan aikaisempien päivien juttuja, mutta onneksi tämä tapahtuma taidetaan järjestää vuosittain.

Mä merkkailin jo joskus elokuussa kaikkia Lavaklubilla järjestettäviä juttuja kalenteriini, mutta enpäs sitten saanutkaan koko syksynä aikaiseksi mentyä yhteenkään juttuun. Siellä on tarjolla esimerkiksi musiikkia ja kirjallisempaa ohjelmaa Prosakin muodossa. Suosittelen tarkistamaan ohjelman, että jos sieltä löytyisi muillekin jotain kivaa. Isoon osaan tapahtumista on vielä kaiken lisäksi vapaa pääsy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti