perjantai 9. marraskuuta 2012

Kirja: Roald Dahl - Iso Kiltti Jätti


Roald Dahl: Iso Kiltti Jätti. Art House 2008.

Lukudiplomin tehtävä: Kerro luokalle kirjasta siten, että saisit muutkin houkuteltua lukemaan sen. Voit lukea mallipätkän. Älä paljasta loppuratkaisua.

Tein tässä kohtaa tulkinnan, että valitsemani tehtävä tarkoittaa, että teen normaalin blogipostauksen kirjasta.

Kirjan päähenkilö on Sohvi-tyttö, joka tapaa eräänä yönä sattumalta jättiläisen, Ison Kiltin Jätin. Muut jättiläiset ovat sitä isompia ja ilkeämpiä. Ne syövät lapsia, kun taas tämä kiltimpi jätti on kiinnostunut unista. Sohvi ja Jätti menevät pyytämään Suomen presidentiltä apua toisten jättien voittamiseen.

Luin aikoinaan paljon Roald Dahlin kirjoja, mutta tämä oli jostain syystä jäänyt välistä. Kokonaisuutena kirja on hyvä ja lukemisen arvoinen, kuten Dahlin kirjat muutenkin. Teoksissa on kuitenkin eroja: toiset kirjat sopivat paremmin pienemmille lapsille ja toiset isommille. Tätä lukemaani suosittelisin ehkä eniten 7-10-vuotiaille, vaikka se olikin nyt 5.-6.-luokkien lukudiplomissa.

Tekstissä käytetään aika luovasti kieltä, kun Jätti ei osaa puhua suomea normaalilla tavalla koulutuksen puutteen takia. Olisikin joskus jännää vertailla käännöstä alkuperäistekstiin, mutta toisaalta sain suomeksi varmaan enempi irti kaikista sanaleikeistä.

Lukuhaasteet:
Ikkunat auki Eurooppaan - Britannia
Lukudiplomi - Naurutalo

3 kommenttia:

 1. Olen tämän joskus aloittanut mutta muistaakseni jäi kesken, se oli hieman lapsellisempi kuin olin ensin odottanut ja koska siinä oli niin paljon sanaleikittelyä että arvelin pitäväni enemmän alkukielisestä (mutta toistaiseksi on jäänyt lukematta).

  Dahl yleensä on toki mitä mainioin.

  VastaaPoista
 2. Tämä ei ole minunkaan suosikkini Dahlin kirjoista, juuri tuon kielileikittelyn vuoksi. Suomennos on kyllä hyvin laadukkaan oloinen, perskurkkanat kuulostavat hirvittävän pahoilta. :)

  VastaaPoista
 3. Joo, ei tämä parasta Dahlia tosiaankaan ole. Kielileikittelyä jaksoin kestää kyllä suurimman osan ajasta, mutta kun kirjan juonikaan ei ihan päässyt niiden parhaimpien tasolle.

  VastaaPoista