lauantai 10. marraskuuta 2012

Elokuva: Lasse Åbergin seuramatkat


Löysin kirjastosta taannoin ruotsalaisen DVD-boksin, jonka nimi on Lasse Åbergin seuramatkat. Se sisältää seuraavat elokuvat:
* Seuramatkat (1980)
* Hassunhauska hiihtoloma (1985)
* S.O.S. -purjehdusreissu (1988)
* Golffari (1991)
* Terveysmatka (1999)

Kaikissa elokuvissa on teemana matkailu muodossa tai toisessa. Jokaisessa keskitytään sitten tietynlaiseen reissaamiseen: matkustetaan pakettimatkalle etelään, vuoristoon hiihtämään, juhannuksena purjehtimaan, Skotlantiin opettelemaan golfia ja viimeiseksi terveysmatkalle. Idea sarjaan oli ilmeisesti alun perin lähtenyt kaikista erilaisissa massailmiöistä, mitä Ruotsissa on ollut valloillaan.

Päähenkilönä on Stig Helmer, joka on hiljainen eikä kauhean reipas mies. Hän tutustuu ensimmäisessä elokuvassa norjalaiseen Oleen, jolla siten taas riittää energiaa ja ideoita vaikka muille jakaa. Tämä sama parivaljakko on siis jokaisessa elokuvassa pääosassa.

Tyylilajiltaan sarja on komediaa. Tässä ei ole onneksi sellaista päätöntä sekoilua ja huonoa huumoria, mitä komedioissa usein nykyaikana nähdään, vaan elokuvat oli oikeasti laadukkaita. Mä olen tosin aika vaativa komedian katsoja, kun toisaalta minuun ei uppoa myöskään sellainen klassinen elokuvien kulta-ajan huumori. Näissä elokuvissa toteutustapa oli jostain näiden kahden ääripään väliltä. Hauskuus koostui aika pitkälti stereotypioilla leikkimisestä, toisaalta myös tyhmistä ihmisistä.

Pidin itse eniten sarjan alkupään elokuvista eniten. Golffari oli tosin jo aiheensakin puolesta ennakkoon vähiten kiinnostava ja sitten se osoittautui myös juoneltaan heikoimmaksi. Muita paljon uudempi Terveysmatkat oli myös vähän huonompi, juoni ja muut ei enää olleet ihan samaa tasoa kuin vanhemmissa. Eniten taisin pitää purjehdusaiheisesta tai ehkä sitten Seuramatkoista, jossa oltiin etelänlomalla. Tässä kohtaa taas muistin, että ruotsalainen valtavirtaelokuva on edelleenkin laatuviihdettä. Sitä vaan on tosi vähän saatavilla täältä Suomesta, mutta pitää tutkailla, että löytyiskö vaikka youtubesta jotain jännää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti