torstai 15. marraskuuta 2012

Kirja: Enid Blyton - Lumisen laakson arvoitus


Enid Blyton: Lumisen laakson arvoitus. Gummerus 2012.

Kuusiosainen Arvoitus-sarja on niitä Enid Blytonin kirjoja, joiden suomentaminen on jäänyt takavuosina tekemättä ja käännöstyö on aloitettu vasta pari vuotta sitten. Tämä nyt lukemani, Lumisen laakson arvoitus, on sarjan viides osa.

Periaatteessa tämä toimii samalla kaavalla kuin kaikki muutkin Blytonin seikkailukirjat, henkilöt ja tapahtumapaikat vain vaihtelevat vähän sarjoittain. Päähenkilöinä on neljä lasta, koira ja marakatti, jotka viettävät talvilomaansa maalla ja sitten esiin iskee seikkailu. Tällä kertaa seikkailun aiheuttavat näkymätön ovelle kolkuttelija ja oudot miehet, joilla on hämäräperäisiä puuhia.

Monet kritisoivat Blytonin kirjoja ainaisesta syömisestä. No, kyllähän näissä ruokaa kuluu, mutta kyllähän se on aika normaalia, että ihmisten pitää syödä joskus. Seikkailukirjoina ja kirjallisina välipaloina nämä on hyviä, mutta parhaaseen Blytonin laatuun tämä sarja ei yllä.

Enid Blyton on aina ollut yksi mun ikisuosikeista. En koskaan lopettanut hänen teostensa lukemista, vaan luin niitä aina uudelleen ja uudelleen. Luultavasti nämä eivät tuntuisi enää samanlaisilta, jos olisin pitänyt tauon välissä, kun vuodet tuntuvat tässäkin asiassa tekevän tehtävänsä ja muuttavan lukukokemusta.

Mun oli tarkoitus ehtiä vetää tänä vuonna maratonina joko Viisikot tai Seikkailut, mutta tässä alkaa tulla vähän kiire, kun luettavaa on muutenkin paljon ja vuosi lähenee loppuaan. Viime vuonna luin kaikki Salaisuudet ja SOSit taisin lukea muutama vuosi aikaisemmin.

Lukuhaasteet
Ikkunat auki Eurooppaan - Iso-Britannia

6 kommenttia:

 1. Pienenä tykkäsin kovasti Enid Blytonista, mutta en ole palannut niihin varhaisteinivuosieni jälkeen.

  Tästä sain inspiksen, että voisi hyvin joku kerta palatakin - etenkin kun on tällainen sarja, jota ei omassa lapsuudessani vielä ollut suomennettu. Kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari muutakin kirjabloggaajaa luki tänä vuonna testimielessä Viisikoita pitkästä aikaa, niin kokeile sinäkin jotain Blytonin kirjoja uudestaan - suosittelen. :)

   Poista
 2. Kokeilin yhtä sarjaan osaa tuoreeltaan toissa vuonna, ja fiilikseni olivat hyvin samanlaiset kuin sinunkin. Ei huono, mutta ei parasta Blytonia. Oma suosikkini on Salaisuus-sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun oma ykkössuosikki taitaa olla Seikkailu-sarja. :)

   Poista
 3. Minäkin luin tämän arvoitus-sarjan läpi, viimeisimmän teoksen pari päivää sitten. Nämä olivat ihan mukavia kirjoja, mutta ehdottomasti paras tässä sarjassa on Salaisen sataman arvoitus. Viisikot on tietty ehdoton ykkönen Blytonin tuotannosta, seikkailu-sarja tulee hyvänä kakkosena ja salaisuus-sarja seuraa tiiviisti perässä, sos-sarjaan minulla ei ole erityisiä kiinnostuksia, vaikka niitäkin joskus on tullut luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, vastaukseni ei näköjään tullut silloin perille. Mulla on edelleen viimeinen osa odottamassa lukemista. SOSit taitaa olla mun mielestä huonoin sarja ja Seikkailu paras.

   Poista