keskiviikko 1. elokuuta 2012

Kirja-arvio: Maleena menee kouluun

Olen yrittänyt saada purettua lukupinoani enkä ole sitten jaksanut/ehtinyt lukemistani kirjoista blogiarvioita pahemmin kirjoitella. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus korjata tilanne, vaikka sama lukuprojekti jatkuukin edelleen.


Marita Lindquist: Maleena menee kouluun. WSOY 2007.

Kuuntelin äänikirjana lastenkirjan Maleena menee kouluun. Se kertoo seitsenvuotiaan Maleenan elämästä: miltä tuntuu koulun aloittaminen ja mitä kuuluu normaaliin arkielämään.

Luin joskus ala-asteella ison osan Lindquistin tuotannosta läpi ja muistelen, etten pitänyt kauheasti tästä sarjasta, vaan ainakin Mariella-kirjat olivat parempia. En pitänyt tästä kauheasti nytkään, kun kirja tuntui vähäsen tylsältä. Tapahtumissa ei ollut mitään mielenkiintoa, lasten arkielämästä on kirjoitettu kiinnostavampiakin kirjoja.

Kirja tuntui kokonaisuutena aika vanhanaikaiselta verrattuna moniin muihin viime aikoina lukemiini kirjoihin. Nykylasten maailma on aika erilainen kuin tässä kuvattu, mutta sehän ei ole kirjan vika. Ajattomiakin lastenkirjoja on kuitenkin olemassa, siis sellaisia, jotka eivät tunnu oman aikansa mukaisilta - kuten tämä tuntui monessa kohtaa. Suomeksi sarjaa on julkaistu 1970-luvun loppupuolella, ruotsiksi jo 60-luvulla.

Sinisen linnan kirjastossa on arviointi kirjasta Maleenan ilo ja Marian lukukokemus taisi olla vähän positiivisempi kuin omani.

Lukuhaasteet:
Underbara finlandssvenskor vid papper

2 kommenttia:

  1. Mieheni on lukenut näitä Maleena-kirjoja esikoisellemme ja kommentoi joskus, että ovat tylsiä (no Maleenan ilosta tykkäsi) :). Itse tykkäsin Maleenasta kovasti lapsena, ja löydän niistä vielä aikuisenakin hyvää lapsen (sisäisen) maailman kuvausta, vaikka voin allekirjoittaa tuon että joissan suhteessa ovat kestäneet aikaa vähän huonosti.

    Hauska että postasit tästä nyt; kaivoin kirjan juuri esille ja suunnittelin lukevani sen esikoisen koulunaloituksen kunniaksi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koulun aloittajalle tämä voikin ehkä sopia, vaikkei siellä nykyään enää ihan täsmälleen samanalaista olekaan. Tavallaan siis ymmärrän, miksi näistä ei ole kaikista kirjoista otettu uusia painoksia.

      Poista