torstai 23. elokuuta 2012

100 parasta nuortenkirjaa

Täältä löytyi lista 100 parhaaksi äänestetystä nuortenkirjasta, jonka TOP10:n kopioin sitten tähän.

1. Harry Potter series by J.K. Rowling
2. The Hunger Games series by Suzanne Collins
3. To Kill a Mockingbird by Harper Lee
4. The Fault in Our Stars by John Green
5. The Hobbit by J.R.R. Tolkien
6. The Catcher in the Rye by J.D. Salinger
7. The Lord of the Rings series by J.R.R. Tolkien
8. Fahrenheit 451 by Ray Bradbury
9. Looking for Alaska by John Green
10. The Book Thief by Markus Zusak

Suurin osa listasta oli jotain jenkkijuttuja, joista en ollut koskaan kuullutkaan. Olin lukenut sadasta kirjasta tai sarjasta vain 12½ (jos laskin oikein) ja jotkut on olleet lukulistallani odottamassa lukemista.

Oma TOP10:ni löytyy tästä (ei absoluuttinen paremmuusjärjestys ja ihan varmasti unohdin jonkun):
1. J. K. Rowling: Harry Potterit
2. J. R. R. Tolkien: Hobitti
3. Meg Cabot: Prinsessapäiväkirjat -sarja
4. Diana Wynne Jones: Noidan veli ja sen jatko-osat
5. Ann Brashares: Neljä tyttöä ja maagiset farkut (sarjan eka osa)
6. Tuija Lehtinen: Rebekka-sarja
7. Walter Moers: Uinuvien kirjojen kaupunki
8. Marika Laijärvi: Vaihtoaskelia
9. Tuija Lehtinen: www.liisanblogi.net
10. Bianca Turetsky: Muotimatkaaja Titanicin kannella

Mitkä on teidän nuortenkirjasuosikkeja vai lukeeko niitä kukaan muu aikuinen kuin minä?

11 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen lista! Olen lukenut noista sadasta seitsemän (laskin mukaan Anna-sarjan, vaikken ole sitä lukenut vielä ihan kokonaan, mutta pari muuta sarjaa, joista olen lukenut vain ensimmäisen, jätin laskematta mukaan). Aika monta sellaista löytyi, jotka ovat lukulistallani, joten kai sitä voi sanoa, että nuortenkirjat kiinnostavat :)

  Ihan ykkössuosikkejani ovat toki Harry Potterit ja Annat. Linnunradan käsikirja liftareille on myös todella hyvä, tosin jos koko sarjasta puhutaan, niin huononee viimeisiä osia kohti.

  VastaaPoista
 2. Listalta yhdeksän luettua plus yksi Anna-kirja, ja ehkä saman verran lukulistalla. Potterit menevät mullakin kärkeen!

  VastaaPoista
 3. Näyttää nämä luettujen määrät jäävän teilläkin aika pieniksi. Niistä aikaisemmin blogeissa kiertäneillä listoilla tyyppiä "nämä kaikkien pitäisi lukea" porukat olivat yleensä lukeneet paljon enempi.

  Mutta se kyllä vähän vielä listassa hämää, että esim. Sieppari ruispellossa ja Kuin surmaisi satakielen (vai mikä toi oli suomeksi) ei kyllä "oikeita" nuortenkirjoja ole....

  VastaaPoista
 4. Listaa en vielä kokonaan kurkannut, mutta noin muuten voin vastata, että kyllä, luen jonkin verran nuortenkirjoja, kun etsin nuorille sopivaa luettavaa. Seurailen myös mielelläni muiden kirjoituksia aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitänee siis jatkossakin yrittää kirjoittaa myös nuortenkirjoista.... Yleensä tuntuu, että kukaan ei ole oikein kiinnostunut niistä (netissä eikä muualla) ja ne on vähän väliinputoajia.

   Poista
 5. Olin lukenut noista listan kirjoista vajaa kolmekymmentä kappaletta, jos hyväksytään se, että on lukenut sarjoista edes jonkun osan. Lisäksi omassa hyllyssä odottaa viisi luettavaa listalta. Ei siis mitenkään kovin kummoinen saalis. Tämä oli kylläkin varsin moderni lista, jos mukana olisi ollut enemmän klassikkoja olisin pärjännyt paremmin, luulisin.

  Omalla listallani olisi ainakin Roald Dahlia, David Almondia, Kate Thompsonia, Louis Sacharia, Judy Blumea, Diana Wynne Jonesia ja Louis Sacharia. Kotimaisista listalleni nousisivat mm. Sari Peltoniemi, Jukka Parkkinen, ,Tuija Lehtinen, Tuula Kallioniemi, ja Taru Väyrynen.

  Luen vieläkin nuortenkirjoja mielelläni, mutta en niin usein kuin haluaisin.

  VastaaPoista
 6. Kiinnostava lista ja siellä oli sellaisia nuortenkirjoja, joita olisin halunnut lukea kuvausten perusteella! Amazonista saisi. Joukossa oli tosiaan "aikuisten" kirjoja useampi mukana, mikä ihmetytti kuten esim. Kärpästen herra.

  En laskenut, montako listalta olen lukenut, mutta tällainen oma lista olisi kiinnostavaa tehdä. :)

  VastaaPoista
 7. Nopeasti vilkaistuna olin lukenut 22 sarjaa kokonaan ja 6 osittain. Osa muista kirjoista oli myös odottamassa lukulistallani. Luen mielelläni nuortenkirjallisuutta, ennen kaikkea fantasiaa. Olen aina lukenut muitakin kirjoja kuin kulloinkin olisi "soveliasta" lukea ikäryhmääni kuuluvan ihmisen:)
  Jatka ihmeessä Velma nuortenkirjojen arvosteluita, luen niistä mielelläni jatkossakin!

  VastaaPoista
 8. Lukutoukka ja Salka näköjään löysi aika monta luettua kirjaa - nyt mun varmaan täytyy itse alkaa tsempata ja lukea listalta muutama lisää. :D

  Saran oma lista olis varmaan aika tyttökirjapainotteinen. ;) Olisin voinut varmaan laittaa niitäkin muutaman omalle listalleni....

  VastaaPoista
 9. Minä olen lukenut listalta 12, mutta en aina ihan kaikkia sarjan osia. Kuten muutkin, ihmettelin joidenkin kirjojen nuortenkirja-statusta. En esim. pitäisi Zusakin Kirjavarasta nuortenkirjana.

  Luen jonkin verran nuortenkirjoja, koska on "pakko". Lukisin niitä kyllä varmaan muutenkin. Voisin tehdä blogiini sinun innoittamanasi oman nuortenkirjojen top10:n :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tee oma lista! Toisten listaukset on yleensä tosi kiinnostavia.

   Poista