sunnuntai 21. elokuuta 2011

Elokuva-arvio: Kenen joukoissa seisot

Muutama vuosi sitten tehtiin dokumentti 1970-luvun poliittisesta laululiikkeestä. Jostain syystä sitä esitettiin myös leffateattereissa, mutta jostain toisesta syystä jätin sen itse silloin väliin. Nyt sekin vahinko on korjattu, kun dvd löytyi kirjastosta.

Kenen joukoissa seisot
Valmistumisvuosi: 2006
Tyylilaji: Dokumentti / musiikki
Pääosissa: Agit-prop yms.

Dokumentissa Kenen joukoissa seisot käydään läpi poliittista laululiikettä: taustaa, vaikuttimia, ihmisiä jne. Osittain se on toteutettu muusikkojen ja laulajien haastattelujen muodossa. Musiikilla on kuitenkin se pääpaino, joten elokuvassa nähdään sekä uusia että vanhoja esityksiä. Arkistoista kaivetuissa filminpätkissä ja kuvissa oli mukana myös joukkokohtauksia esimerkiksi Berliinistä, Hakaniemen torilta ja vappumarsseilta. Samalla näkee myös, että mitä osa mukana olleista puuhaa nykyään. Harva näytti olevan muusikko, monet ovat ihan "oikeissa" töissä. Tunnetuimpia dokumentissa esiintyneitä henkilöitä olivat Aulikki Oksanen ja Kaj Chydenius, yhtyeistä Agit-prop. Kappaleet olivat lähinnä sitä silloista uutta tuotantoa, ne klassisimmat puuttuivat oikeastaan kokonaan, mutta se ei kuitenkaan ollut huono asia.

Itselläni ei ollut historia kaikilta osin hallinnassa, joten elokuvasta tuli uutta tietoa. Se musiikki oli kuitenkin tärkein syy tämän katsomiseen. Sitä olisi saanut olla mukana enemmänkin, harva kappale kuultiin kokonaan. Ihmettelin, että mihin oli unohdettu KOM-teatteri, Kristiina Halkola ja Kaisa Korhonen (jonka laulua sentään tuli ihan lyhyt pätkä). Toisaalta oli ihan hyvä, että mukana oli itselleni tuntemattomia bändejä ja niitä, joiden musiikkia ei kokoelmalevyjen cd-versioissa ole pahemmin ollut. Itse kun olen jumittanut koko ajan niissä samoissa kappaleissa ja esiintyjissä.... Miinusta täytyy filmille antaa siitä, ettei haastatteluosioihin oltu laitettu näkyviin puhuvan henkilön nimeä ja myös yhtyeiden nimiä olisi voinut olla näkyvillä, kun asialla on merkitystä katsojalle eikä saisi kaikkien olettaa tuntevan kaikkia. (jonkunlainen listaus näkyy kuitenkin löytyvän wikipediasta)

Harmi, että palautin työväenlaulukaraokedvd:n jo takaisin kirjastoon, kun nyt iski inspiraatio laulaa taas niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti