Olen vuoden sisään lukenut paljon erilaisia jumppakirjoja ja myös tehnyt niiden mukaan harjoituksia itse kotona. Pidän kirjojen vaihtelusta, etten kyllästyisi samoihin treeneihin ja kropalle tulisi eri tavoin haastetta.
Suzanne Martin: Stretching. ICA bokförlag 2006.
Tämä on ruotsinkielinen venyttely-opas. Suomenkielisen lukijan ei pidä säikähtää kieltä, koska kirjassa on sen verran hyvät kuvat, että niiden kanssa pääsee jo pitkälle. Venyttely on myös sen verran helppo laji, ettei ohjeita ja muita tekstejä tarvitse ymmärtää niin paljoa, kun kuvat puhuvat puolestaan.
Kirjassa on yleisiä venyttelyharjoituksia ja joidenkin tiettyjen urheilulajien harrastajille omansa. Lisäksi mukana on kolmen viikon mittainen venyttelyohjelma. Pidin kolmea viikkoa ajallisesti tosi lyhyenä, kun monien muiden liikuntakirjojen kunto-ohjelmat ovat usein pidempiä.
Tuntui, että kaikissa osioissa oli vain muutama venytys. Pidin siis erilaisten harjoitusten määrää liian vähäisenä. Silloin määrä on riittävä, jos ei ole paljon aikaa venytellä tai hoitaa sen jonkun muun liikuntasuorituksen yhteydessä. Pidempiin pelkkää venyttelyä sisältäviin harjoituksiin en siis pitänyt kirjaa riittävänä.
Yvonne Lin: Pilates på matta. Natur och Kultur 2006.
Pilates på mattan on opas pilateksen harrastamiseen ilman mitään välineitä. Alkuosassa on aika paljon asiaa lajin taustasta, sen jälkeen on esitelty useita liikkeitä ja loppuun valmisteltu muutama ohjelma harjoituksia varten. Mukana on sekä helpompia että vaikeampia liikkeitä.
En suosittele kirjaa aivan aloittelijoille. Se on mielestäni parempi, jos on tutustunut pilatekseen jo aikaisemmin, koska oikeanlainen hengitys ja muu tekniikka on parempi oppa kunnolla alusta alkaen jonkun ohjauksessa. Sen jälkeen voi siirtyä treenaamaan itsekseen kirjojen kanssa.
Suomenkielinenkin ihminen selviää tämän kirjan kanssa harjoituksista tarvittaessa. Toki asiaa helpottaa, jos ymmärtää ruotsia edes vähän. Pelkkien kuvien kanssa selviää paremmin, jos on treenannut aikaisemminkin pilatesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti