tiistai 27. joulukuuta 2011

Lasten tietokirjoja

(Sähläilin vähän julkaisun kanssa, niin en tiedä milloin tämä teille näkyy.... Pistin nyt useamman arvioinnin samalla vaivalla.)

Stefan Casta, Staffan Ullström: Suuri hiirikirja. Kustannus-Mäkelä 2009.

Suuri hiirikirja on lapsille suunnattu tietokirja. Se esittelee erilaisia pohjoismaisia luonnonvaraisia pikkueläimiä: metsähiiri, rotta, peltomyyrä, piisami, sopuli ja niin edelleen. Jokaisesta lajista kerrotaan sen elinympäristöstä, luontaisista vihollisista ja elintavoista. Kaikki ovat siis tuttuja ja tavallisia eläimiä myös Suomessa, mutta niitä ei silti kuitenkaan täällä usein pääse näkemään luonnossa. Kirja on tosi kiinnostava ja siitä tuli paljon uutta tietoa. Tähän täytyy palata vielä uudestaan. Piirroskuvitus on tarkka ja luonnollinen, pidin sitä aivan loistavana. Sen avulla eläinten erottaminen toisistaan onnistuu kätevästi. Tämäntyylistä kuvitusta katselisin tietokirjoissa mielelläni useamminkin.

Marja Härkönen (toim.): Jättiläiset. SKS 2011.

Kolmekymmentä vuotta vanhasta Jättiläiset-kirjasta on nyt otettu uusi painos. Siihen on koottu jättiläisistä kertovia lyhyitä kansantarinoita, jotka ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Kirjan kirjastoluokitus on kyllä lastenosaston puolella, mutta tämä ei ole aikuisiltakaan kielletty. Muistan itse pitäneeni tätä mielenkiintoisena jo lapsena, mutta nykylapsien kiinnostumisesta en ole varma. Pekka Vuoren mustavalkoinen kuvitus on aika synkähkö eikä muutenkaan mitenkään hirveän hieno. Tämä ei yllä hänen parhaimpien kuvituksiensa joukkoon. Hyvä, että Suomalaisen kirjallisuuden seura ottaa myös näistä vanhemmista kirjoista uusintapainoksia, kun kulttuuriperinnön säilyttäminen on kuitenkin aika tärkeää. Jättiläisistä kertovat tarinat taitavat olla aika pitkälti unohtuneita nykyihimisiltä eivätkä monet muista kansanperinteen olevan muutakin kuin Kalevala ja hölmöläistarinat.

Katri Kirkkopelto: Muusan ja Maestron taideseikkailu. WSOY 2008.

Kirja kertoo kahdesta eläinlapsesta, Muusasta ja Maestrosta. He menevät käymään taidemuseossa ja tutustuvat siellä erilaisiin taidemuotoihin. Museossa saa myös kokeilla itse taiteen tekoa työpajassa. Kirja on helppo tapa tutustua taiteeseen tai sitten tästä voi saada kimmokkeen oman harrastuksen aloittamiseen. Loppuun on vielä laitettu alan sanasto. Kirjan kuvitus on värikäs ja siellä täällä on käytetty puhekuplia tehokeinona. Pidän kuvituksesta paljon. Siinä sekoitetaan sopivasti sadunomaista ja todellisempaa maailmaa. Kokonaisuutena kirja on paras lasten tietoaiheinen kuvakirja vähään aikaan. Muita kuin maalausoppaita julkaistaan lapsille aika vähän, joten pidän tätä myös tarpeellisena kirjana.

Baron Baptiste: Isä on rinkeli - Joogaa lapsille ja vanhemmille. Pieni Karhu 2007.

Isä on rinkeli on joogakirja, joka soveltuu hyvin lasten ensimmäiseksi tai perheiden yhteiseksi oppaaksi. Kirjassa on kehyskertomus isien ja äitien ammateista ja jokaiseen on kehitetty sopiva joogaliike. Liikkeet ovat aika tavallisia eivätkä kovin vaikeita, joten hirveän notkea ei tarvitse aloittaessaan olla. Lisänä on myös vihjeitä nuorille joogaajille. Kun on kyse lastenkirjasta, kirjassa on värikäs piirroskuvitus. Tämän kirjan kanssa kuka vaan pääsee alkuun joogassa. Voi vaikka kokeilla lajia ensin tämän avulla ja sitten mennä tunneille. Nuoret ja lapset voivat tehdä liikkeitä yksinään tai yhdessä vanhempiensa kanssa. Myös aikuiselle aloittelijalle tämä on hyvä kirja lajiin tutustumista varten.

2 kommenttia:

  1. Voi miten ihanan näköinen kuvitus tuossa Suuressa hiirikirjassa on!

    VastaaPoista
  2. Mä tykkäsin kanssa siitä tosi paljon!

    VastaaPoista