Sara kyseli alkuvuodesta kokemuksia suomalaisista tyttökirjoista. Copypastesin tekstin silloin tänne talteen ja kai sen voi nyt julkaisuunkin laittaa.
Pidän eniten keskivanhoista tyttökirjoista, erityisesti 1940- ja 1950-luvuilla julkaistuista. 1900-luvun alussa tyttökirjallisuus ei ollut vielä kunnolla kehittynyt varsinkaan Suomessa ja 2000-luvulla julkaistusta nuortenkirjallisuudesta taas tuntuu puuttuvan kunnolliset tyttökirjat.
Suomalaisista tyttökirjoista Vihreä kirjasto -sarjasta löytyy paljon hyviä kirjoja, jotka ovat sisällöltään erilaisia. Tuntuu, että täällä lajityyppiin kuuluu aika tasalaatuisia kirjoja, joista tosi monet ovat hyviä eivätkä erotu toisistaan laadullisesti. Ehkä siksi minun on vähän hankala nimetä erityisiä suosikkeja, kun kaikki tuntuvat olevan sitä samaa massaa. Toisaalta taas eri kirjat alkavat sekoittua toisiinsa, kun viime lukemisesta on sen verran aikaan ja monien hyvienkin nimet ovat päässeet unohtumaan.
Jos tiettyjä kirjailijoita pitäisi nimetä suosikiksi, tällä hetkellä taidan sanoa parhaaksi Mary Marckin. Se varmaan johtuu osittain siitä, että hänen kirjojaan olen lukenut viimeisimmäksi: luin pinon Marckin kirjoja viime vuonna, kun olin pitänyt pari vuotta taukoa kaikista tyttökirjoista. Tutustuin kirjailijaan noin 10-vuotiaana, kun äitini suositteli hänen kirjojaan ja sain osan Eeva-sarjasta lahjaksi. En ollut silloin kovin innostunut niistä kirjoista, kun olin siinä vaiheessa lukenut huomattavasti vähemmän tyttökirjoja. Marckin muita kirjoja luin myöhemmin, kun aloitin lukemaan enemmän tyttökirjoja, mutten muista, että minkä ikäisenä. Nykyään laajemman tyttökirjakokemuksen jälkeen sijoitan Marckin koko lajityypin parhaimmistoon ja hänen kirjoistaan parhaimmaksi sanoisin ehkä Toverien kesken tai Minnan syyslukukausi.
Yksittäisistä kirjoista ehdottomasti paras on Anni Swanin Iris rukka. Sain senkin lahjaksi joskus ala-asteella. Siitä pidin heti ja olen lukenut sitä vuosien varrella säännöllisesti uudestaan. Kirjassa on jotakin erityistä, joka tuntuu vetoavan tunteisiini aina vaan ja kirja on hyvällä tavalla surullinen. Yleisesti ottaen pidän eniten sellaisista tyttökirjoista, joista suurin osa tapahtumista sijoittuu kouluun tai saman luokan porukan keskuuteen.
Mulle tulee tuon ajan tyttökirjoista mieleen ennenkaikkea Seljan tytöt, joista tykkään paljon. :) Uusimmista kotimaisista tyttökirjoista taas tulee mieleen esimerkiksi Terhi Rannelan Scarlettin tytöt josta itse ainakin tykkäsin.
VastaaPoistaSeljan tytöistä mä en ole niin paljoa tykännyt, mutta viime lukemisesta on sen verran aikaa, etten kunnolla muista niistä mitään.
PoistaMary Marck oli niin ihana! Musta kyllä tuntuu, että makuni ei tyttökirjaiässä ollut vielä erityisen kehittynyt, eli luin mitä vaan. :-D
VastaaPoistaHeitin sinulle haasteen Kirjasfäärissä. http://kirjasfaari.fi/2013/05/liebster-blog/
Heh, mulle kanssa upposi samassa iässä melkein mikä vaan! :D Käyn vilkuilemassa haastetta jossain välissä.
PoistaHauskoja kirjoja olet kuvaan löytänyt. Mary Marckia olen itsekin lukenut, joskin enemmän pidän Swanin klassikoista, joista Iiris Rukka on kyllä parhaimmasta päästä. Itsekin pidän enemmän vanhemmista kirjoista kuin nykyajan kirjoista ehkä aika mennyt on jollain lailla lähempänä omaa maailmankuvaani kuin tämä kiireinen ja niin muuttuvainen nykyaika.
VastaaPoistaVanhoissa lasten- ja nuortenkirjoissa on oma viehätyksensä. Kaikki kuvassa olevat taitaa olla kirjastosta lainattuja, kun omassa kokoelmassani on tosi vähän mitään muita kuin nuorten toivekirjastoa.
Poista