keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Kirjalliset tavoitteet vuodelle 2011



Mun mielestä ihmisellä pitää olla tavoitteita ja siksi laitan sellaiset kirjojen suhteen. Jos en laita mitään kunnollisia linjauksia itselleni, saatan huomata vuoden lopussa, että unohdin kaikki hyvät ajatukset mitä alkuvuonna oli mielessä. Tai jos laitan liian kovat tavoitteet, iskee stressi. Yleensäkin olen parempi tavoitteidena asettaja kuin niiden toteuttaja. Nämä on sen verran realistiset tavoitteet, että mukana pysyminen ei pitäisi olla liian vaikeaa.

1. Lukea suhteellisesti enemmän aikuisten kirjoja, käytännössä siis kaunokirjallisuutta. Tuntuu, että luin niitä viime vuonna vähemmän kuin yleensä, vaikka yleensä muutenkin luen lastenkirjoja enempi.

2. Lukea suhteellisesti enemmän tietokirjoja (elämänkerrat lasketaan siis tähän mukaan). Mä meinaan edelleen tosissani päästä töihin toimittajaksi ja sitä varten pitäisi lisätä yleissivistystä. Mulla on ollut aina keskimääräistä parempi yleissivistys, mutta siinä on paikoitellen aukkoja ja se on muutenkin päässyt repsahtamaan, kun en enää lue päivittäin sanomalehtiä. Lukulistalla ei muuten näy ne pelkät selailut, ainoastaan ne kirjat jotka on luettu kannesta kanteen.

3. Lukea enemmän ruotsiksi ja muilla vierailla kielillä, joka kuukausi muutama kirja (muutama = ehkä 3-5). Luen liian vähän kirjoja muuten kuin suomeksi. Tavoitteena olisi saada myös ranskaksi luettua joku oikea kirja (ja toivottavasti espanjaksikin, mutta sitä vähän epäilen).

4. Kirjoittaa Kirjavinkkeihin 3-5 arvostelua kuukaudessa. Viime vuonna kirjoitin 0-7 arviointia kuukaudessa ja olen sitä mieltä, että se on parempi sekä lukijoiden että itseni kirjoittaa tasaisempaa tahtia. Sinne ei siis muut kirjoita kauhean usein lasten- ja nuortenkirjoista, samalla saisin itse paremmin sitä kirjoitustreeniä.

5. Kirjoittaa tänne blogiin useammin arviointeja kirjoista. Jos ensimmäisessä kohdassa mainittu lukutottumusten parantaminen vaikka auttaisi.... (ei, en siis edelleenkään aio kirjoittaa niistä vanhoista lastenkirjoista: niitä ei saa oikein mistään hankittua luettavaksi ja haluan säilyttää sen niiden taikamaailman ilman analysointia)

6. Silloin kun hankin kirjoja omaksi, pitäisi kiinnittää huomiota niitten laatuun. Aikuisten kirjoja omistan suhteessa tosi vähän lastenkirjojen määrään verrattuna, joten niitä olisi kiva saada enempi omaksi. Lastenkirjoja hankkiessa pitäisi muistaa, että hyllytila on vähissä ja siksi en saisi hankkia ihan varalta vaan vähän huonompiakin kirjoja.

Niistä viime vuoden lukemisista vielä sen verran, että onhan sitä aikaa lukea, jos olin vaan noin 5 kk kokopäiväisissä töissä vuoden aikana (enkä koulullakaan ollut pahemmin mitään ohjelmaa). Äänikirjat lisää kanssa sitä kokonaislukumäärää, kun niitä voi kuunnella samalla kun tekee jotain ihan muuta ja töissä, kun ei voi lukea tavallisia kirjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti