sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

10 klassikkoa: Juhani Aho

Juhani Aho on tänä vuonna ajankohtainen kirjailija, koska hänen syntymästään tulee kuluneeksi 150 vuotta. En siis voinut ohittaa Ahoa kokonaan klassikkohaasteessa.

Pelkkää laiskuuttani niputin samaan useamman tässä kuukauden sisään lukemani kirjan, mutta käyhän se näinkin. Juhani Aho on jo aikaisemmin ollut yksi suosikeistani silloin kun on kyse suomalaisista klassikoista. Kuuntelin äänikirjoina kirjat Omatunto, Rautatie ja Helsinkiin (joista kaksi jälkimmäistä saa ilmaiseksi librivox.orgista).

Omatunto kertoo saaristossa asuvasta perheestä. Kirja käsittelee sitä problematiikkaa, että saako kaiken merestä löytyneen pitää vai pitääkö siitä ilmoittaa tulliin. Rautatie tapahtuu aikana, jolloin rautatieliikenne oli Suomessa uusi juttu. Matti ja Liisa ihmettelevät miten homma toimii ja lopulta sitten lähtevät testaamaan junalla matkustamista. Helsinkiin kertoo ylioppilaspoika Antista, joka on matkalla Helsinkiin opiskelemaan sekä sitten miettii ja kokeilee "aikuisten asioita".

Näistä kolmesta kirjasta Helsinkiin oli vähiten kiva, mutta ei silti huono kirja. En ole ihan varma, että olinko lukenut sitä koskaan aikaisemmin. Kaksi muuta olivat edelleen niin hyviä kuin muistinkin, että tällä perusteella pidän Ahoa edelleen yhtenä suosikkikirjailijanani. Tarkoitus olisi syksymmällä lueskella parin kirjan verran lastuja, niitä en ole kovin paljoa aikaisemmin vielä lukenut.

(Välillä tekisi mieli sulkea blogi kokonaan, kun kukaan ei kommentoi juttuihin. Olen olettanut sen kertovan siitä, ettei kukaan ole oikeasti kiinnostunut näistä jutuista, kun toiset tuntuu saavan monta kommenttia jokaiseen juttuunsa. Mitään järkeähän mun ei ole kuluttaa aikaa sellaisten tekstien tekoon, joita kukaan ei lue.)

5 kommenttia:

 1. Kyllä lukee! En vain ole kova kommentoija.

  Olen lukenut Juhani Aholta vain Juhan (josta pidin kovasti) ja Rautatien (liian nuorena, ei silloin napannut). Mitä Ahoa suosittelisit minulle seuraavaksi?

  VastaaPoista
 2. Minulla on sama ongelma, kukaan ei kommentoi tekstejäni! Toisaalta olen itsekin todella laiska kommentoimaan..

  Itse olen lukenut Juhani Aholta vain Rautatien. Omatunto kuulostaa todella mielenkiintoiselta, pistän sen korvan taakse!

  VastaaPoista
 3. Hei, kiva että edes joku tunnustaa lueskelevani juttujani. :)

  Louise: en aina jaksa itsekään kommentoida aktiivisesti, kun laiskuus iskee. Ahoa kannattaa kyllä lukea enemmänkin.

  Lukutoukka: Omatuntoa kannattaa kokeilla, mutta ehkä Rautatiellekin voisi antaa uuden mahdollisuuden. Ne lastu-kokoelmat mitä olen aikaisemmin lukenut oli hyviä. Niitä on Aho tehnyt aika paljon, joten kannattaa tutkailla, että jos sieltä löytyisi joku kokeilemisen arvoinen.

  VastaaPoista
 4. Nyt osui kirjastossa käydessä tuo Omatunto olemaan äänikirjahyllyssä paikalla, ja minä rohkaistuin kokeilemaan kun kerran sitä suosittelit.

  Aloitin hieman epäluuloisesti, mutta sehän imaisi heti alusta mukaansa!
  Vieraalle rempseästi tarinoiva ja lattialle sylkevä isoisä, jonka onnellisuuden takaisi viinapullo viikossa oli heti kiinnostava hahmo.

  Lukija oli hyvä, suoranainen tulkitsija, joka sai luotua selkeästi erottuvia hahmoja. Tästä kirjasta jäi pohdittavaa pidemmäksikin aikaa. Kiitos siis vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Hei, kiva kuulla että suositus oli toimiva! :)

  VastaaPoista