sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kirja: Runoja Amerikasta

Savukeidas alkaa kai olla sitä kokoluokkaa kustantamona, ettei se ehkä olisi enää sopinut pienkustantamojen joukkoon, mutta antaa nyt mennä. Valikoimassa on runoutta ja kaunokirjallisuutta, lähinnä ns. laatukirjallisuutta eikä viihteellisempää.

Tähän samaan yhteyteen sopii myös se huomio, että kirjastojen runohyllyistä näkyy löytyvän huomattavasti helpommin pienempien julkaisijoiden kirjoja kuin romaanien puolelta. Ehkä runous on sitten sen verran marginaalisempaa kirjallisuutta....


Vladimir Majakovski: Runoja Amerikasta. Savukeidas 2010.

Majakovski on venäläinen runoilija, joka matkusti vuonna 1925 Keski-Euroopan kautta Amerikkaan. Sillä matkalla syntyi sarja runoja, jotka on kaikki mukana tässä kirjassa. Samasta matkasta hän on kirjoittanut myös kirjan Minun löytämäni Amerikka.

Tyylillisesti kirjan runot edustavat futurismia. Se on ollut jo aikaisemmin vähän niillä rajoilla, etten ole osannut päättää, että pidänkö tyylistä vai en. Toisaalta tyyli on liian modernia enkä saa siitä oikein mitään irti. Toisaalta sitten ainakin tämän kirjan lukeminen sujui hyvin, kun yritin keskittyä pelkkään sisältöön enkä tekstin tyyliin tai runollisuuteen.

Matkailu ja kulttuurien kohtaaminen ovat molemmat kiinnostavia teemoja, joten siinä mielessä tämä kirja oli hyvä valinta. Luultavasti tartun vielä tuohon toiseen Majakovskin Amerikka-kirjaan ja siitä on varmaan vähän helpompi saada jotain irti kuin näistä runoista.

Lukuhaasteet:
Venäjää valloittamaan - Venäläiset mieskirjailijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti