sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Kirja: Helsinki kävellen


Pauli Jokinen: Helsinki kävellen. Minerva 2012.

Toimittaja Pauli Jokinen on tehnyt näitä kirjoja useamman, joissa on erilaisia kävelyreittejä Helsingissä. Tässä kirjassa on kaksitoista eri reittiä keskustaan ja sen lähiympäristöön, jotka liittyvät lähinnä historiaan ja kulttuuriin. Reiti ovat eri mittaisia, parista kilometristä noin kuuteen kilometriin. Kirja on kolmikielinen: suomen lisäksi tekstit ovat myös englanniksi ja venäjäksi, joten myös ulkomaalaisille turisteille tämä olisi hyvä valinta.

Itse olen käynyt kirjan esittelemistä kävelyreiteistä läpi vasta kaksi: Etelä-Helsingissä (Ullanlinnan ympäristö) ja Katajanokalla kiertävät. Molemmat kierrokset ovat olleet tosi antoisia, kun en mä noissa paikoissa normaalisti kauheasti liiku enkä ole käydessäni pysähtynyt katselemaan. Arkkitehtuurijutut on mielenkiintoisia ja näiltä reiteiltä löytyi vanhoja taloja katseltavaksi, joissa monissa oli kivoja koristeellisia yksityiskohtia. Kaivopuiston läheltä löytyi myös Mannerheim-museo ja vanha taidemuseo, joiden olemassaolosta en aikaisemmin tiennyt ja jotka pitää päästä joskus tsekkaamaan.

Kotimaanmatkailu on kannatettava idea ja lähialueisiin tutustuminen on muutenkin aika antoisaa. Suosittelen lähtemään seikkailemaan ja leikkimään turistia. Aion itse kiertää varmaan kaikki tämän kirjan reitit läpi jossain vaiheessa. Eniten kiinnostavat Suomenlinnan kierros ja Helsinki sodassa -teema. Turistin leikkiminen myös periaatteessa tutussa ympäristössä on yllättävän kivaa.

Olen saanut tämän alunperin arvostelukappalena Kirjavinkit.fi:tä varten ja arvosteluni siellä löytyy täältä. Pihi nainen on arvioinut blogissaan Jokisen toisen kävelyreittikirjan täällä.

Lukuhaasteet:
Kansankynttiläin kokoontumisajot

4 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa! Huomasin tämän kirjan joskus kirjakaupassa, mutta siihen se jäi. Olisi kiva tutustua kotikaupunkiin ihan turistinkin silmin, joten pidän tämän mielessä. :)

  VastaaPoista
 2. Helsinki kävellen vaikuttaa jollain tapaa jopa mielenkiintoisemmalta kuin Kulttuurikävelyllä Helsingissä-kirja, josta siitäkin tykkäsin erittäin paljon. Tämän Helsinki kävellen-kirjan reitit vaikuttavat kulkevan laajemmalla alueella Helsingissä. Kulttuurikävelyllä Helsingissä keskittyi enemmän aivan keskustaan. Taidan siis kokeilla tätäkin opasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on se käsitys, että siinä kolmannessa kirjassa (Sunnuntaikävelyllä Helsingissä) olisi vielä enempi alueellista valikoimaa. En vaan ole vielä kerennyt tutustua itse siihen ollenkaan.

   Poista