torstai 28. marraskuuta 2013

Kirja: Karjala edestakaisin


Timo Kalevi Forss ja Martti Lintunen: Karjala edestakaisin. Like 2010.

Venäjä-lukuhaaste on aina välillä kummitellut mielessä, että voisin lukea jonkin aiheeseen liittyvän tietokirjan. Kirjastosta nappasin sitten tämän Karjala edestakaisin -kirjan, joka on luovutettuun Karjalaan liittyvä valokuvateos.

Taustaksi kerrottakoon, että isäni isä on alunperin kotoisin Laatokan rannalta Karjalasta (evakkoja siis), mutta se ei ole vaikuttanut omaan elämääni oikein mitenkään. Meillä ei ole siis mietitty mitään kotiseutumatkailua sinne suuntaan eikä edes kerrottu kaikkia juttuja ajasta siellä.

Teoksen materiaali on kerätty pääosin vuonna 2009 tehdyillä matkoilla. Siinä kuvataan alueen ihmisiä, ilmiöitä ja paikkoja sekä valokuvien että lyhyiden tekstien muodossa. Rakennukset ovat päässeet rappeutumaan ja ihmiset ovat pääosin melko köyhiä.

Kirja ei ollut mitään Karjala takaisin -meininkiä eikä myöskään mitään kunnollista vanhan Suomi-ajan nostalgisointiakaan.Omalta osaltani tämä olikin vain vähän vilkuilua, että miltäs siellä näyttää. Matkakirjana tämä oli hyvä: valokuvia oli riittävästi ja tuntuu, että sain teksteistäkin enemmän irti, kun ne olivat lyhyitä ja (pääosin) toisistaan irrallisia.

Lukuhaasteet:
Venäjää valloittamaan - Nyky-Venäjä

2 kommenttia:

  1. Hei, kiitos kirjavinkistä! En ollut aiemmin kuullut tästä, mutta nyt alkoi kiinnostaa. Voisin siis itsekin lukaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kannattaa! Kirjastossa olis ollut Suursaari-kirjakin, mutta niin pitkälle oma kiinnostukseni ei tällä kertaa riittänyt.

      Poista