maanantai 30. huhtikuuta 2012

3 x hevoskirja

Mulla on kirjahylly ihan turvoksissa ja kaivoin sieltä pinon lukematta jääneitä kirjoja, jotka saavat kertalukemisen jälkeen lähteä kiertoon tavalla tai toisella. Kyseisessä pinossa oli useampi hevoskirja, joita on jostain syystä päässyt kertymään hyllyyn. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen, että sain useamman kirjan hyllystä tilaa viemästä pois. Paria kirjaa aloitin ja totesin, ettei ne ole niin hyviä, että viitsisin edes lukea niitä loppuun ja sitten vielä säilyttää.

En ole ikinä ratsastanut itse, mutta luin kaikkia heppakirjoja ala-asteella kun muutkin luki ja sitten aloitin muutama vuosi sitten lukemaan niitä uudestaan satunnaisesti välipalana. Nämä kaikki nyt lukemani kirjat olivat sellaisia, etten ollut niitä sarjoja lukenut koskaan aikaisemmin.

Merja Jalo: Tähtiratsastaja. Otava 1993.

Tähtiratsastaja on yksi osa ratsastusta harrastavasta Markuksesta kertovassa sarjassa. Hän harrastaa erityisesti kouluratsastusta ja toimii samalla mainosmallina. Kirja on yhdistelmä arkielämä, dramatiikkaa ja romantiikkaa. Se on hyvä asia, että vaihteeksi jonkun hevoskirjan ykköspäähenkilönä on poika. Tosin jos olisin itse poika, niin en varmaan lukisi siltikään tätä kirjasarjaa. Tällä perusteella en aio lukea näitä yhtään enempää, kun sarja ei tunnu olevan mun tyyliä.

Merja ja Marvi Jalo: Pappilan ponitytöt ja hylätty poni. Tammi 2003.

Kirjan päähenkilöt Assi ja Inka joutuvat huolehtimaan omien ja kesätyöheppojen lisäksi myös hoitoponista, jonka omistaja ei haekaan sitä takaisin. He harjoittelevat myös pienimuotoisiin ratsastuskilpailuihin. Kirjassa on niitä hevoskirjojen peruselementtejä: kiinnostava poika, kateellisia toisia tyttöjä jne. Tässä ei ole mitään seikkailujuttuja ja huumoriakin on sopivasti. Kirja oli mielestäni vähän samaa tyyliä kuin mitä Tuija Lehtisen uudemmat kirjat olisivat, jos ne olisivat hevoskirjoja. Tästä löysin hyvän uuden tuttavuuden. Tämä kirja ei lähdekään kiertoon ja luen varmasti loputkin sarjan kirjat joskus.

Heddi Böckman: Sandra ja villiruusu. Tammi 1997.

Tämän kirjan olin jostain kirpputorilta löytänyt hyllyyni ja kirjailija ei ollut ennestään tuttu edes nimeltä. Tosin hänen kirjojaan ei olekaan pahemmin suomennettu. Päähenkilönä on Villiruusu-poninsa kanssa ratsastava Sandra. Kirjassa oli se eksoottinen piirre, että tässä oli osana myös laukkakilpailut ja niitä ei ole taidettu ainakaan aikaisemmin lukemissani heppakirjoissa nähdä. Lisäksi mukana oli vähän päälleliimatun tuntuinen osa ystävän perheongelmista.

Periaatteessa tämä oli ihan kiinnostava kirja, ainakin jätän sen toistaiseksi vielä omaan hyllyyni. En vielä tiedä, että luenko sen jatko-osia, saa nähdä. Suomalaisten ja ulkomaalaisten heppakirjojen välillä yleensä selvä ero, tämä on jotakin siltä väliltä. Tämä oli myös näistä kolmesta tällä kertaa lukemastani eniten nuortenkirjamaisin.Haastesuoritukset:
Lasten linnoitus - Eläimellisiä elämyksiä (3 kpl)
Ikkunat auki Eurooppaan - Ruotsi (1 kpl)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti