lauantai 26. maaliskuuta 2011

Aku Ankan suosio?

Viime aikoina on tullut julkaistua täällä blogissa enempi nnitä pikaisesti kokoon kasattuja arvioita, tarkoitus olisi saada valmiiksi ja julkaista enempi näitä vähän analyyttisempia tekstejä. Carl Barksin syntymäpäivä on huomenna 27. maaliskuuta ja mä sain siis vaihteeksi julkaistua jonkun tekstin oikeasti aika sopivana ajankohtana. :D

Aku Ankka on Suomen suosituin sarjakuvalehti. Aikakauslehtien liiton viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan Aku Ankan lukijoita on maassamme ikäryhmittäin seuraavasti:
tytöt 8-12 v 94% / 13-15 v 92% / 16-20 v 67%
pojat 8-12 v 100% / 13-15 v 100 % / 16-20 v 79%
Pohdi Aku Ankan suosion syitä. (Äidinkielen ylioppilaskokeen tehtävä keväällä 2001)


Aku Ankan suosiota nuorten keskuudessa on tutkittu ja todettu melkein kaikkien lukevan sitä. Vielä yli 16-vuotiaiden nuorten joukossa selvästi yli puolet lukee kyseistä lehteä. Yllätyin tuloksena tulleista korkeista prosenttiluvuista. Tiesin kyllä Akun olevan suosittu, mutta en sentään näin kovia tuloksia odottanut: 100 prosenttia 8-15-vuotiaista pojista on aika paljon. Tyttöjen kohdalla olevat alhaisemmat prosenttiluvut voivat ehkä selittyä sillä, että tytöt lukevat yleensäkin sarjakuvia vähemmän ja valitsevat sitten mielummin luettavakseen jonkun muun sarjiksen kuin Aku Ankan. Mielenkiintoista olisi nähdä, että millaiset tulokset olisivat nykyään. Mangan suosio on kasvanut tosi paljon viime vuosien aikana ja se on voinut vaikuttaa myös Aku Ankan lukemiseen.

En tiedä, että mistä muut pitävät Aku Ankassa eniten, mutta itselleni pääasia ovat ne hyvät tarinat. Niissä on sekä seikkailua että normaalia olemista, ei mitään jännitystä eikä liian usein mitään fantasiaakaan. Tarinoissa on vaihtelevat aiheet, mutta myös hahmot vaihtelemat. Jos miettii seuraavaksi suosituimpia sarjakuvia, niin esim. Lassi ja Leevi, Karvinen ja Tenavat ovat paljon yksipuolisempia hahmogalleriansa ja tarinoiden aiheiden puolesta. Kyseiset sarjakuvat tosin ovat ilmestyneet lähinnä strippimuodossa, joten kunnollinen vertailu ei onnistu.

Aku Ankan suosioon voi vaikuttaa myös se, että se on vakiinnuttanut asemansa täällä jo kauan sitten. Lehti oli aluksi jotain uutta ja ihmeellistä. Sitten se on muodostunut eräänlaiseksi legendaksi, jota jo useammat sukupolvet ovat lukeneet. Varmaankin vanhemmat siirtävät tavan lapsilleen. Aku Ankka on myös yksi niistä sarjakuvista, joka sopii kaiken ikäisille ja jota oikeasti lukee eri-ikäiset ihmiset (kun kaikkia ei siis lueta sopivuudesta huolimatta, heh).

Jotain siinä Akussa täytyy kuitenkin olla, koska harvaa sarjakuvaa julkaistaan näin kauan ja näin laajassa muodossa, lehden lisäksi tulee koko ajan uusia taskukirjoja ja muita kirjoja. Uusia erilaisia sarjakuvalehtiä on vuosien varrella aloittanut monta, mutta tosi monet niistä on myös lopettaneet. Monien sarjakuvien piirtäminen on lopetettu kokonaan. Toisaalta Aku Ankan kohdalla jatkuvuudessa voi olla kyse myös siitä, että sillä on paljon tekijöitä, ettei tuotannossa olla vain yhden tai muutaman ihmisen varassa. Lisäksi tuntuu, että lehti ja muut kirjamuodossa olevat Aku Ankat saavat näkyvyyttä koko ajan tehokkaan markkinoinnin ansiosta.

(Samalla vaivalla arvioin tähän vielä yhden sarjakuvakirjan....)

Daan Jippes ja Carl Barks: Ihmissusia ja sudenpentuja. Sanoma Magazines 2002.

Tämä on Ankantekijät-sarjakuvakirjasarjan ensimmäinen osa. Jokaisessa osassa on eri tekijöiden Aku-sarjakuvia. Tähän kirjaan on koottu Daan Jippesin piirtämiä tarinoita, joissa on Barksin itsensä käsikirjoitus. Kirjassa olevat tarinat ovat juuri niitä perinteisimpiä Ankkalinna-sarjiksia sekä piirrostyyliltään että juoniltaan. Suurimmassa osassa pääosassa olivat Sudenpennut, jotka ovat suosikkihahmojani ja joita uudemmissa sarjiksissa nähdään ihan liian harvoin. Koko Ankantekijät-sarja on mun mielestä ollut tosi hyvä, kun tykkään tiettyjen piirtäjien tyylistä ja niitä juttuja on sitten kiva lukea enemmän kerralla.

Onko siellä ruudun toisella puolella ketään muuta, jonka erityinen sarjakuvasuosikki olisi juuri Aku Ankka? Mitä näkemyksiä teillä on sen suosiosta?

5 kommenttia:

  1. Täällä yksi. En juuri piittaa muista, mutta Aku Ankka on ja pysyy. Sitä lukee meillä niin minä, mieheni kuin 7-vuotias poikakin (joka pitkälti on opetellut lukemaan Akun avulla, hän ei siis ole koulussa vielä).
    Omia suosikkejani Aku-jutuista on erityisesti Don Rosan sarjakuvat. Itse lehden taso on mielestäni laskenut (vai liekö sukupolvikysymys...), mutta Don Rosa on ajaton.

    VastaaPoista
  2. Don Rosa on yksi omista suosikeistani myös. :)

    VastaaPoista
  3. Aku Ankka on kuulunut myös minun suosikkeihini niin kauan kuin muistan. Tosin itse lehteä ei tule juurikaan enää luettua, mutta erityisesti Don Rosan sarjat kiinnostavat minuakin ja hyllystä löytyvätkin lähes kaikki Suomessa julkaistut kovakantiset kokoelmat. Niitä tulee luettua ahkerasti.

    Itselläni tämä kiinnostus perustuu varmasti samaan seikkaan kuin kiinnostus niin moneen muuhun asiaan, joka on jollain lailla irrallaan reaalimaailmasta, nimittäin todellisuuspakoon. Aku Ankan parissa pääsee kyllä aika tehokkaasti edes hetkeksi irti omista arkihuolista ja voi sukeltaa ihan toisenlaiseen maailmaan. Ainakin itse kaipaan sellaista säännöllisesti.

    Tosin se nyt ei tietenkään selitä miksi juuri Aku Ankka on niin suosittu. Ehkä siinä on kyse juuri jatkuvuudesta ja tuttuudesta. Aku Ankkaa on julkaistu jo pitkään ja hahmot ovat tulleet tutuiksi ja rakkaiksi. Tuttujen hahmojen ja tutun maailman pariin on turvallista palata. Ja tosiaan, kuten mainitsit, mikäli vanhemmat ovat lukeneet Akua, myös lapset omaksuvat saman tavan. Tosin omat vanhempani eivät lukeneet Aku Ankkaa, mutta minä luin. :)

    VastaaPoista
  4. Mie olen aina rakastanut Akua ja inhonnut Iinestä. Lapsena unelmoin meneväni Akun kanssa naimisiin ja muuttaisin Ankkalinnaan asumaan. Iineksen kiristämistaktiikkaa en ole koskaan hyväksynyt.
    Olen keräillyt taskukirjoja ja lapsena luin myös äitini vanhoja akuja.

    VastaaPoista
  5. Ai, lukijoissa olikin useampi Aku-fani. Mä en myöskään lue kauhean usein niitä sarjiksia lehtimuodossa, kirjoina ja taskareina sitten useammin.

    VastaaPoista