sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kirja: Eroon vehnästäWilliam Davis: Eroon vehnästä. Atena 2014.
(kääntäjä: Sari-Anne Ahvonen, kansi: Ea Söderberg)
edit: pyydetty arvostelukappaleena

Sanotaan nyt heti alkuun, että en itse noudata mitään erityistä ruokavaliota, mutta tiettyjen terveysjuttujen takia olen miettinyt syömistapojeni muuttamista.

Eroon vehnästä -kirja perustuu nimensä mukaisesti siihen ajatukseen, että ruoka-aineena vehnä ei ole suositeltava. Yleiset ruokasuositukset perustuvat viljoihin ja erityisesti vehnää syödään paljon. Sillä on ominaisuuksia, jotka vaikuttavat paljon ihmisiin, esim. verensokerin nopea nousu ja nämä ominaisuudet ovat muuttuneet ajan kuluessa. Vehnä ei suoraan aiheuta sairauksia, mutta kirjan mukaan pahentaa monia (skitsofrenia, niveljutut jne). Kirja jakautui kolmeen osaan: ensin kerrottiin yleisesti vehnästä ja sen koostumuksesta, sitten terveysvaikutuksista ja viimeiseksi lupumisesta.

Lääkäri Davis on suositellut monille potilailleen vehnästä luopumista ja heti kaikki oireet helpottavat. Vastaavia jenkkityylisiä ihmetarinoita oli mukana useampia. Muutenkin tämä vaikutti vähän sellaiselta jenkkimeiningiltä.... Pelkkiin mielipiteisiin ja omiin kokemuksiin tämä ei perustu, vaan myös tutkimustuloksiin on viitattu. Myös täysjyvävehnää on tässä pidetty pahana, vaikka yleensä suositellaankin nimenomaan täysjyväviljojen käyttöä.

Tämä oli kyllä kiinnostava kirja sairauksien ja ruuan suhteesta. Vehnän luopumisesta kertova osio oli omalla kohdallani hyödyllisin ja kiinnostavin. Lopussa oli lisäksi reseptejä vehnättömiin ruokiin. Ne olivat keliaakikoille sopivia ja omaan makuuni turhan karppaushenkisiä. Olisin kaivannut sellaisia tavallisempia ruokaohjeita, joista olisi pelkkä vehnä vaihdettu pois eikä kaikki muutkin viljat ja vielä sokeritkin poistettu.

En ole ihan vakuuttunut, että vehnä on syypää kaikkiin sairauksiin. Luulen, että kuitenkin kokeilen sen vähentämistä joksikin aikaa ja katson, että minkä verran se vaikuttaa. En kuitenkaan aio kytätä suurennuslasin kanssa tuoteselosteita tai jättää kaikkea muutakin hiilihydraattipitoista pois.

Tätä ei kannata suositella erikseen kenellekään tietylle lukijaryhmälle. Skeptisesti asiaan suhtautuvat tuskin tätä jaksavat lukea ja kiinnostuneista monet ovat varmaan saaneet tiedot jo muualta. Tutustuminen kuitenkin kannattaa, jos on epäilys siitä, että omalla kohdalla vehnän vähentäminen voisi auttaa.

Hesari näkyy kirjoittaneen kirjasta otsikolla Amerikkalaislääkäri tyrmää vehnän – suomalaistutkija kummastelee väitteitä enkä minäkään tosiaan nielisi kirjan sisältöä sellaisenaan.

2 kommenttia:

  1. Minusta tuntuu, että enemmän kuin vehnä itsessään, niin terveyteen vaikuttaa tehotuonanto ja erilaiset tavat manipuoloida luonnollista kasvua. Ja tietysti liika on aina liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa oli tuosta kyllä vähän puhetta vehnän osalta, mutta vaikuttaa se varmasti muussakin syötävässä. Mä olen vähän turhan laiska ruuanlaittaja, niin tulee liian usein valittua jotain valmisruokia ja niissähän on varmaan vaikka mitä ylimääräistä.

      Poista