lauantai 5. toukokuuta 2012

Velhomaailman ihmeisiin perehdyttävä tutkinto (lukuhaaste)

Olen itse lukenut kaikki Harry Potter -sarjan kirjat useampaan kertaan. Haluaisin löytää jotain muuta yhtä hyvää luettavaa ja toisaalta sitten jatkaa samalla teemalla, vaikkei uusia kirjoja sarjaan olekaan tulossa. Löysin sitten Worth Reading It? -blogista Potter-aiheisen lukuhaasteen, jota sovelsin itse jonkin verran. Lopputuloksena on nyt sitten Velhomaailman ihmeisiin perehdyttävä tutkinto -lukuhaaste. Tämä ei siis ole suora suomennos siitä ulkomaalaisesta versiosta, vaan vähän yksinkertaistetumpi versio ja säädin myös kelpaavien kirjojen kriteerejä.

Ideana tässä on siis lukea Tylypahkan oppiaineisiin tavalla tai toisella liittyviä kirjoja. Minimisuoritus haasteeseen on viisi allaolevasta listasta itse valittua oppiainetta ja siis yksi luettu kirja jokaiseen niistä. Tätä varten luettuja kirjoja saa käyttää ihan vapaasti myös toisten haasteiden suorittamiseen, mutta tämän haasteen sisällä saa yhden kirjan lukea vain yhtä oppiainetta varten. Lukuaikaa on toukokuun 2012 alusta vuoden loppuun eikä aikaisemmmin luettuja kirjoja lasketa.

Käytännössä kaikenlaiset kirjat käyvät tähän. Mikään pakko ei siis ole rajoittua pelkkiin fantasiakirjoihin. Jätetään ne varsinaiset Potter-kirjat tämän haasteen ulkopuolelle, oheiskirjat sen sijaan käyvät. Laitoin jokaiseen oppiaineeseen jonkinlaista ohjenuoraa sille, että minkälaisia kirjoja voi lukea.

Ilmoittautumiset hoidetaan kommentilla tähän postaukseen ja mukaan voi tulla myöhemminkin. Mitään palkintoja ei ole luvassa kirjoja lukeville. Teen suoritusajan lopun lähestyessä kokoelmapostauksen omista lukemisistani, sitä ennen voi seurata tilannettani haastesivullani. Tehkää tekin joku kokoelma ja tulkaa  linkittämään se sitten minun postaukseeni. Kaikista kirjoista pitäisi blogata tai jos ei ole blogia, niin voi kertoa sitten oman kirjalistansa kommentin välityksellä. (Edit: tähänkin postaukseen saa toki linkitellä omia postauksiaan, mutta kokoelmatkin olisi kiva saada.)

OPPIAINEET

Ennustaminen
Luettavan kirjan ei tarvitse olla mikään konkreettinen opas ennustamisen maailmaan. Tähän käyvät esimerkiksi kirjat, joissa on tehty joku ennustus tai jollakin henkilöllä on kyky tehdä niitä. Ainakin fantasiakirjoista pitäisi löytyä tähän sopivia kirjoja.

Ilmiintyminen
Tätä varten valittavassa kirjassa pitäisi olla käytössä joku poikkeuksellinen liikkumistapa: teleporttaus tai joku muu, mitä tavalliset ihmiset olemassa olevassa maailmassa eivät käytä.

Jästitieto
Helpoin oppiaineista on tässä: siihen käy melkein mikä tahansa tavallinen romaani, joka ei ole fantasiaa tai scifiä. Suositeltavaa olisi valita sellainen, joka omasta mielestä kuvaa ihmismaailmaa hyvin.

Lentäminen
Lentämistä voi tässä haasteessa ajatella laajemmin kuin mitä Pottereissa ajatellaan. Tähän käy siis kaikki kirjat, joissa lentäminen on jollain tavalla läsnä eikä tarvitse rajoittua pelkkään huispaamiseen.

Loitsut
Taikuuteen liittyvien kirjojen lisäksi tätä oppiainetta varten voi lukea kansanperinteeseen liittyvistä loitsuista.

Muinaiset riimut
Pelkästään riimuista kertovia kirjoja on aika vähän, joten tähän käy myös muut symboleista ja kirjoittamisesta kertovat kirjat.

Muodonmuutokset
Tähän voi valita jonkun kirjan, missä henkilö muuttuu joksikin muuksi tai osaa muuttaa asioita. Muodonmuutokseksi voi laskea myös ajan kuluessa tapahtuvat ihmisen psykologiset muutokset tai vaikka liikuntaoppaat, joiden esittämien harjoitusten avulla saa kroppansa uuteen kuntoon.

Numerologia
Tähän käy helpoimmillaan mikä tahansa kirja, jonka nimessä on joku numero. Matematiikasta kertovat kirjat käy myös tai mitkä tahansa muut, joissa numeroilla on tärkeä osa.

Pimeyden voimilta suojautuminen
Pimeyden voimien tulkinta voi olla aika vapaata. Tähän sopivia voi löytyä uskonnollisesta kirjallisuudesta tai itsepuolustuslajieista kertovista tietokirjoista, mutta oikeastaan melkein mikä tahansa oikea tai kuviteltu uhkakuva voidaan tavallaan laskea pimeyden voimaksi. 

Taikajuomat
Myrkyistä ja kemikaaleista kertovat kirjat kelpaavat, mutta niiden aineiden ei tarvitse olla pääosassa. Käytännössä siis voi valita esimerkiksi teemaan sopivia dekkareita tai jotain ympäristöriskeistä kertovia kirjoja. Alkuperäisestä haasteesta nappasin myös tähän vaihtoehdoksi keittokirjat, mutta niitä esitellessä pitää myös testata jotakin resepteistä ja kertoa arviossaan myös lopputuloksesta.

Taikaolentojen hoito
Tähän käy kirja, jossa on mukana jotakin outoja otuksia, kuten lohikäärmeitä tai jotain muita epätavallisempia. Fantasiakirjoissa pitäisi riittää valinnanvaraa. Myös vampyyrit ja enkelit käy.

Taikuuden historia
Päätin, että tässä historia ei ole se ensisijainen kohde, vaan taikuus. Mikä tahansa kirja, joka liittyy tavalla tai toidella taikuuteen käy, pelkästään tavallista historiaa käsittelevät taas ei. Tämä on vähän päällekkäinen loitsujen kanssa, mutta erilaisten kirjojen löytäminen pitäisi onnistua.

Tähtitiede
Tähän käy kirja, jossa on planeetat ja avaruus teemana. Scifiä ja tietokirjoja löytyy tosi paljon erilaisia.

Yrttitieto
Tämäkin on aika helppo oppiaine. Puutarhakirjojen lisäksi voi ottaa luettavaksi jonkun muun kirjan, jossa käsitellään kasveja tai puutarhanhoitoa, mutta kelpaavia ovat myös ne, joiden nimessä on joku kasvi.

ARVOSANAT
Upea: 11-14 oppiainetta
Odotukset ylittävä: 8-10 oppiainetta
Kelvollinen: 5-7 oppiainetta

12 kommenttia:

  1. Monet oikein valitut scifikirjat voivat jo vastata useaan kohtaan.

    Esimerkiksi Säätiökirjoissa toisen säätiön henkilöt osaavat muuttaa toisen henkilön tunteita ja sitä kautta ajatuksia, siinä on hyperavaruuden hypyt, levätuotantoa, tähtitiedettä, lentäminen ja ilmiintyminen löytyvät myös, koska hyperavaruuden ylihypätessä ilmiinnytään, lisäksi psykohistoriassa ennustetaan. Erään kirjan nimi on Toinen Säätiö...

    Itse asiassa mietin jossain vaiheessa Pottereita lukiessani, mistä Rowling oli vaikutteita ottanut, ehkä myös scifistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän olisi mulle itselleni hyvä sauma lukea enempi scifiäkin. Kysymys Rowlingin vaikutteista on aika hyvä. En muista törmänneeni missään tietoihin siitä, että kuinka paljon hän itse on harrastanut lukemista ja minkä tyyppistä kirjallisuutta eniten.

      Poista
  2. Mahtavan hauska haaste! Mukana ollaan. Minulla ei ole blogia, mutta kirjoitan sitten loppupostaukseen kommentteihin oman lukulistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa tulla tänne kertomaan väliaikatietojakin. :) Perustaisit oman blogin joskus?

      Poista
  3. Tämä vaikuttaa oikein hauskalta haasteelta:) Sisälläni asustava pikku Potter-fani uhkaa innostua; katsotaan jos tulen mukaan jossakin vaiheessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän ehtii kyllä myöhemminkin mukaan, tule vaan!

      Poista
  4. Hei1

    Tähän haasteeseen voisin osallistua, kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta. Laitan tästä tekstin omaan blogiini tuossa hieman myöhemmin kun olen nyt juuri lähdössä reissuun eikä siellä ole nettiyhteyttä.

    VastaaPoista
  5. Hei tämähän vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta haasteelta! Ehdottomasti lähden mukaan!

    VastaaPoista
  6. Haasteeni on suoritettu! Ilmoittelenko kirjat jo tässä vai odottelenko sitä kun teet koontipostauksen omista luetuistasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin ajatellut, että kaikki voisivat kertoa kirjansa samalla kertaa sitten joskus lähempänä vuoden loppua. Mutta jos et jaksa odottaa siihen asti, niin voit laittaa listan tähänkin.

      Poista