maanantai 3. lokakuuta 2011

Riikan arkkitehtuuria



Riika on perustettu 1200-luvulla. Varsinaista keskiaikaa on kuitenkin enää näkyvissä aika vähän, ei kamalasti edes gamla stanissa, muuta kuin kirkkoja ja jotain pieniä palasia. Tyylisuunnista eniten on havaittavissa jugendia ja neuvostoliittolaista tyyliä.





Jugendia näkee parhaiten Elizabetes ielan nurkilla vähän gamla stanista pohjoiseen. Siellä on myös aiheeseen liittyvä museo, joka jäi itseltäni käymättä. Siinä vieressä oli myös kauppa, joka myi jugend-aiheisia koriste-esineitä yms.



Neuvostoaikaa henkivää rakennuskantaa oli jonkin verran Keskustorin lähistöllä, jossa on esimerkiksi vanhat zeppeliinihallit kauppahalleina. Se oli vähän sellaista aluetta, että hivenen pelotti mennä. Lentokoneesta bongailtiin sitten paikallista Lasnamägi-tyyppistä aluetta, joka näytti olevan just sellanen perus neukkuaikainen lähiö Riikassa. (oikea Lasnamägi on siis Tallinnassa, Suomessa voisi verrata ehkä Jakomäkeen tai johonkin sen tyyppiseen)



Kaupungissa näkyi tosi paljon ulkoisesti hoitamattomia taloja ihan keskustassakin, vielä enemmän matkalla lentokentälle. Niillä ei ilmeisesti vaan ole rahaa pitää taloja kunnossa, mutta ei tollanen tule kysymykseenkään Suomessa. Kuvassa näkyvät talot on siis siellä Keskustorin lähellä.



Arkkitehtuurimielessä Riika on siis tosi mielenkiintoista aluetta, kun siellä on kaikkea mahdollista. Esimerkiksi kuvassa näkyy, miten vanha ja uusi on sulassa sovussa ja miten talojen kunto vaihtelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti