lauantai 12. maaliskuuta 2011

E-kirjat

Tämä teksti on julkaistu alun perin yleisblogissani kesäkuussa 2010.



Törmäsin jo joskus aikoja sitten e-kirjoihin ja kiinnostuin siitä, miten systeemi toimii verrattuna perinteisiin kirjoihin. Lainasin joku aika sitten Espoosta kirjastosta e-kirjojen lukulaitteen, kun kesäksi sai pidemmän laina-ajan. Otankin lukulaitteen muutaman kirjan kanssa juhannuslukemiseksi.

Olin kyllä ollut aika skeptinen koko e-kirjojen ideaa kohtaan. Nyt kuitenkin jo vähän niitä kokeiltuani huomasin, että laitteelta luku on yllättävän hyvän tuntuista. Tämä laite oli myös helppokäyttöinen. En kuitenkaan hankkisi laitetta omaksi, koska ne ovat aika kalliita (n. 200 euroa). Silloin laitteeseen voisi ehkä investoida, jos kirjavalikoima olisi parempi erityisesti kaunokirjallisuuden osalta. Laitteeseen mahtuu parhaimmillaan satoja kirjoja, joten esimerkiksi laukussa mukana kuljetettaessa se on kätevämpi kuin kasa oikeita kirjoja, samoin kirjahyllystä vapautuisi tilaa eivätkä muuttolaatikot painaisi niin paljoa. Luulen kuitenkin pitäväni edelleen enemmän tavallisista kirjoista, kun ei bittien omistaminen tunnu samanlaiselta eivätkä lukukokemukset vastaa täysin toisiaan. Myös jotkut muut kuin espoolaiset kirjastot lainaavat lukulaitteita ja niiden valikoimassa on yleensä myös e-kirjoja. Viikko on kyllä aika lyhyt laina-aika sekä lukulaitteille että e-kirjoille. Nyt sain laitteen laina-ajaksi kuukauden, joku pari viikkoa voisi ehkä olla toimivampi ratkaisu.

Esimerkiksi nettikauppa Amazon tarjoaa nykyisin mahdollisuuden ostaa e-kirjoja ja lukulaitteen. Suuri osa kaikesta e-kirjojen tarjonnasta on englanninkielistä tietokirjallisuutta, suomeksikin tarjolla on lähinnä tietokirjoja. Jos e-kirjoja haluaa ostaa, eivät nekään mitään kauhean halpoja ole verrattuna normaaleihin kirjoihin, joissakin nettikaupoissa näin kirjojen hinnan olevan kympistä ylöspäin. Ilmaiseksi kirjoja saa netistä esimerkiksi Gutenberg-projektin kotisivuilta. Siellä valikoimaan sisältyy eri kielillä lähinnä pelkkiä klassikoita, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Tämä lukulaite ymmärsi myös pdf-tiedostoja, mutta ne eivät kuitenkaan näyttöruudulla toimineet ihan samalla tavalla kuin tietokoneella.

Lisätietoa: Sähköinenkirja.fi

----

Lisäyksenä: Kuinkahan moni e-kirjojen vastustajista on oikeasti on kokeillut niitä? Entä blogin lukijat, millaisia kokemuksia teillä on?

2 kommenttia:

  1. E-kirjojen lukulaitetta en ole koskaan kadessani pitanyt, enka tietokoneen naytoltakaan ole lukenut kirjoja kuin muutamia sivuja. Jotenkin viela vain haluan kerailla kirjoja ja tuntuisi hyvin oudolta, etta kirjahyllylla olisi vain yksi pieni laite.

    Ehkapa e-kirjat ja niiden lukulaite olisi katevampi esim tenttimateriaalin lukemiseen tai sellaiseeen kirjallisuuten jota ei halua fyysisena kirjana omistaa?

    VastaaPoista
  2. Joo, se ei tosiaankaan ole ihan sama asia onko oikeita kirjoja vai e-kirjoja....

    Mä olen katsonut, että tietokirjallisuutta olis saatavilla e-kirjoina toistaiseksi paremmin kuin kaunoa. Niitä ei välttämättä tarvii kokonaan lukea, niin siksi niitä voisi lukulaitteelta lueskella.

    VastaaPoista